İletişim Hattı +90 324 515 10 55
Odamız Tarafından Gerçekleşen Projeler

1-YAPAY RESİF UYGULAMASI VE SOSYAL KALKINMA PROJESİ

 

İlçemiz sahillerinde balık popülasyonunun arttırılarak balıkçılık ve turizm sektörünün geliştirilerek sosyal kalkınmaya katlı sağlayacak faaliyetlerin bölge içerisinde sosyal ve coğrafi olarak yaygınlaştırılmasına katkıda bulunması; kaçak trol balıkçılığın önlenmesi bölgenin doğal zenginliğinin korunması ve balıkçılar için av sahaları yaratılması, sportif balıkçılığın geliştirilmesi amacıyla Çukurova Kalkınma ajansı destekli denize 220 adet yapay resif ve 20 adet anti trol resif bırakılmıştır. Proje bütçesinin % 85 ‘i Çukurova Kalkınma Ajansı tarafından % 15’i ise odamız tarafından sağlanmıştır.

 

 

 

2-MERSİN'DE "KIYILARDAN DAĞLARA KÜLTÜR YOLLARI" PROJESİ

 

Mersin'in Erdemli ilçesinin tanıtılmasını amaçlayan, "Kıyılardan Dağlara, Antik Olba Bölgesi Kültür Yolları ve Kırsal Turizm Odakları Geliştirme Projesi" nin tanıtımı gerçekleştirildi. Mersin Üniversitesi (MÜE), İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Erdemli Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) ile Mersin Müzesi işbirliğinde hazırlanan ve Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) tarafından desteklenen, 18 ay süreli ve 250 bin lira bütçeli projenin tanıtım toplantısı yapıldı.
ETSO toplantı salonundaki tanıtımda konuşan Erdemli Kaymakamı Avni Kula, Mersin'in denize yakınlığı ve iklimin ılıman olması nedeniyle tarih boyunca sayısız medeniyete ev sahipliği yaptığını, çok zengin bir kültürel mirasa sahip olduğunu belirtti.
"Hazırlanan proje zengin mirasın gün yüzüne çıkartılması açısından son derece önemlidir" diyen Kula, projenin mevcut olan 3,5 aylık turizm sezonunun 12 aya yayılması adına önemli olduğunu da kaydetti.
Mersin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nida Naycı da projeyle ilgili teknik bilgiler aktararak, yaklaşık 18 ay sürecek olan projenin 250 bin lira bütçeli olduğunu ve projenin ÇKA tarafından kabul gördüğünü söyledi.
Projenin hedeflerine de değinen Naycı, "Hedefimiz Erdemli bölgesinde Antik Olba Bölgesi Kültür Yolları temalı yerel destinasyonların oluşturularak, bölgedeki kültür, doğa ve yayla turizmi gibi alternatiflerin çeşitlendirilmesini sağlamaktır" dedi.
ETSO Başkanı Orhan Sarı da kültürel varlıkların gün yüzüne çıkartılması amacıyla gerçekleştirilen çalışmalara katkı sunmaya devam edeceklerini kaydetti.

 

 


3)ÇARÇUR ETME GARGUR YE PROJESİ



Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Küresel Çevre Fonu (GEF)’nun Küçük Destek Programı (SGP) eşfinansmanıyla Mersin Deniz Ticaret Odası’nın koordinasyonunda, Slow Fish Mersin – Save the Mediterranean Topluluğu’nun ortaklığında; Erdemli Ticaret ve Sanayi Odası, Mersin Üniversitesi ile S.S. Erdemli Su Ürünleri Kooperatifi’nin desteğiyle “Çarçur Etme Gargur Ye Projesi” hayata geçiriliyor. 
Projenin amaçları; iklim değişikliğiyle birlikte Akdeniz’de meydana gelen büyük değişim sonucunda yerli balıklarla besin rekabetine giren yabancı türler hakkında balıkçıları bilgilendirmek, Akdeniz’in denizel ve kıyı ekosisteminde meydana gelen değişimleri yavaşlatmak, yönlendirmek ve değişime adapte olmak hedefleri çerçevesinde, yabancı türlerin ticarileştirilmesi yoluyla üzerlerinde av baskısı oluşturarak popülasyon artışını kontrol altına almak, avladıkları balıkların işlenmesi yoluyla kadın balıkçılara yeni gelir kapısı oluşturmak, ekonomik değeri ortaya çıkarılacak olan balıkların gastronomik açıdan değerlendirilme olanaklarını belirleyerek yeni yöresel tarifler oluşturmak ve bu yollarla yerli türler üzerindeki baskının azaltılıp yabancı türlere karşı Akdeniz ekosisteminin direncini güçlendirmek.
"Çarçur Etme, Gargur Ye" Projesi kapsamında, 21 Aralık’ta Erdemli Ticaret ve Sanayi Odası’nda, 22 Aralık’ta ise Taşucu Prof. Dr. Durmuş Tezcan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde bilgilendirme toplantıları düzenlendi. Toplantılara Erdemli, Taşucu, Silifke Kurtuluş Köyü ve Yeşilovacık Su Ürünleri Kooperatiflerinden balıkçılar, aileleri, Mersin İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü ile Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanlığı temsilcileri, bölgedeki restoranların işletmeci ile aşçıları ve hem işgücüne katılmayan hem de eğitimine devam etmeyen 18-24 yaş arası gençler katıldı.
Yapılan toplantılar sonucunda, gargur balığının ticarileştirilmesi yoluyla katma değerinin arttırılması adına alternatif yemek tarifleri sunuldu.


Hızlı Menü

Erdemli Ticaret ve Sanayi Odası Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metnine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Devam etmeniz halinde, kabul etmiş olursunuz.

Tamam
Whatsapp ile İletişime Geç
İletişim Tercihi